Sluit Logo We Coach
Terug naar nieuws

Rugpijn en arbeidsverzuim ... een pijnlijke combinatie

"Rug- en spierpijn" pronken bovenaan het weinig benijdenswaardige lijstje van meest voorkomende klachten bij volwassenen in Europa. 
+/- 80% van de bedrijfspopulatie heeft vroeg of laat last van rugpijn. Bij meer dan de helft is het een regelmatig terugkerend of blijvend probleem. Rugpijn vormt dan ook een belangrijke oorzaak van kort-, midellang- tot lang werkverzuim. Deze klachten hebben dan ook een nefaste impact op het bedrijfsbudget.

De reden van al dit ongemak is meestal te vinden in over- of onderbelasting van de rug, waardoor we al snel belanden bij onze sedentaire levensstijl, als boosdoener. De algemene consensus is dan ook "gezond, verantwoord bewegen" naar voor te schuiven, zowel in de preventie als in de behandeling van lage rugpijn. Mobiliteitsoefeningen, spierversterkende oefeningen en stretching verdienen dan ook hun plaatsje in uw dagelijkse routine. Lang zitten of liggen is nefast voor uw rug. Voldoende (matig) intensief bewegen is een must.

De bedrijfswereld is zich bewust van haar preventieve rol in het vermijden van rug- en spierproblemen. Ergonomisch materiaal en dito workshops vormen al lang geen uitzondering meer. Een consultatie met een bedrijfsarts of coach behoort soms ook tot de mogelijkheden.

Allereerst dient het probleem opgemerkt en erkend te worden (via wellbeing enquetes of aan de hand van de absenteïsmecijfers) om de bedrijfssituatie van het moment in te schatten, gevolgd door een plan van aanpak. De 0-meting vormt een belangrijk ijkpunt om latere initiatieven te kunnen evalueren. Immers ... méten is weten.

De Health Screening 2.0 dienstverlening vormt zowel het sluitstuk van de 0-meting, als de perfecte evaluatietool om elk remediërings initiatief te evalueren.

Lees het volledige artikel via deze LinkedIn link.

.

Delen op