Sluit Logo We Coach
Terug naar nieuws

Op 11 oktober gaan we met z’n allen om 10 uur 10 minuten rechtstaan

Waarom wisselwerken?
We zitten gemiddeld meer dan 8 uur per dag. Bij bedienden loopt dit cijfer op tot 11 uur. Wie meer dan 10 uur per dag zit, loopt bijna 35% meer kans op (vroegtijdig) overlijden dan wie slechts 1 uur per dag zit. Bovendien kunnen veel mensen zich minder goed concentreren en voelen ze zich minder energiek tijdens zo’n ‘zitmarathon’. Daarom zou je elk half uur even moeten rechtstaan voor een goede gezondheid. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, rugpijn, overgewicht en diabetes type 2.

Wisselwerken voor dummies: 5 tips

1. Rechtstaand werken wérkt
Af en toe het zitten onderbreken en rechtstaand werken, lukt bijzonder goed met een zit-stabureau. Zit je te lang op je stoel? Plaats je bureau op ellebooghoogte et voilà: je voelt meteen een energieboost, gewoon door recht te staan. Heb je geen zit-stabureau of werk je thuis, onderbreek dan het zitten regelmatig: ga af en toe een glas water halen of ga even naar buiten. Op kantoor kan je naar je collega wandelen als je hem of haar iets wil vragen, in plaats van te mailen of te bellen.     

2. Telefoon? Blijf er niet bij zitten!
Een telefoongesprek is de ideale kans om het zitten te doorbreken, de benen te strekken of rond te wandelen, ook thuis. Maak er een gewoonte van! Je verliest er geen tijd mee én je wint stappen op je stappenteller. Mooi weer buiten? Ga dan een frisse neus halen en telefoneer in het zonnetje. Twee vliegen in één klap.

3. Ook vergaderen kan zonder zitten
Een korte vergadering? Vergader staand. Zo kom je tot betere besluiten en gaat het overleg sneller. Maar blijf ook niet zitten tijdens een lange vergadering. Sta regelmatig recht en stimuleer je collega’s om hetzelfde te doen. Vergeet niet om voldoende pauzes te voorzien tijdens lange vergaderingen. Dat is de ideale gelegenheid om wat rond te lopen.       

Gaat de vergadering digitaal door? Dat hoeft geen hindernis te zijn: zet je laptop op een boekenkast - of bij thuiswerk op een strijkplank of het aanrecht - en volg de meeting terwijl je rechtstaat. Goed om te weten: de meeste online vergadertools hebben een app, zodat je meetings op je smartphone kan volgen. Zo blijf je niet aan je stoel kleven tijdens al dat vergaderen en kan je ook al wandelend deelnemen.

4. Blijf bewegen tijdens je (lunch)pauze
Neem ’s middags voldoende tijd om te eten en even te pauzeren. En daar moet je niet per se bij blijven zitten. Je kan rechtstaand lunchen, aan een hoge tafel. Je kan je lunchpauze nog actiever maken: met een kleine wandeling of fietsritje bijvoorbeeld, dat kikkert op. Werk je op kantoor, trommel hiervoor dan zeker wat collega’s op. En neem ook buiten de lunch regelmatige een pauze, waarin je loskomt van je stoel en scherm. Zo blijven je lichaam én geest fris om verder te werken. 

5. Kies voor actieve verplaatsingen
Vermijd om met de auto te gaan werken. Is de afstand te groot om met de fiets te gaan? Bekijk dan of je een deel van je traject te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer kan doen. Kortom: omzeil de files, kies voor duurzame mobiliteit en zit zo minder lang stil.

Valt je fietstraject of korte wandeling naar je werk weg wanneer je van thuis uit werkt? Ga dan toch even naar buiten, voor of na je werk of tijdens een pauze. Trek er in je eentje of met een gezinslid op uit met de fiets of ga wandelen: dat vult je lijf met energie en leegt je hoofd. Want even buiten zijn, doet wonderen voor je gemoed. Je krijgt er meteen ook je dagelijkse dosis vitamine D bij, wat goed is voor je weerstand. Win-win!

WeCoach ondersteunt graag deze campagne van de beroepsvereniging voor ergonomie 

Delen op