Volwassenen behalen die bewegingsaanbeveling door elke week minstens 150 minuten te bewegen aan matige intensiteit (bv. fietsen, stevig wandelen of trap oplopen) of minstens 75 minuten te bewegen aan hoge intensiteit. Dit betekent bijvoorbeeld dat een volwassene die wel aan de aanbeveling voor beweging voldoet, maar zijn/haar dagen verder voornamelijk zittend doorbrengt, toch een sedentaire leefstijl heeft. In die zin, is het helemaal niet overdreven om te stellen dat veel landgenoten, zelfs al zijn ze sportief, mogelijks/waarschijnlijk toch sedentair gedrag vertonen.
Een belangrijk aandeel van deze zit-uren, is te vinden in onze werksituatie. Maar ook onze vrije tijd wordt voor een groot deel ingenomen door zit-uren. Verrassend is dit niet, te weten dat de helft van de volwassenen op weekdagen méér dan twee uren gekluisterd zijn aan één of ander scherm (TV, laptop, smartphone, tablet). Op weekenddagen loopt dit op tot 70%.
Wetenschappelijk onderzoek heeft een verband aangetoond tussen lang zitten (sedentair gedrag) en verschillende gezondheidsproblemen (zie afbeelding hierboven). Een van de belangrijke factoren hierin is het lage energieverbruik wanneer u zit. De spieren worden minder gebruikt, waardoor er minder suikers en vetten worden opgenomen uit het bloed. Hierdoor ontstaat een verhoogd risico op een verhoogde bloeddruk, diabetes, hartfalen en obesitas. Lang zitten is ook niet goed voor de spieren en ruggengraat. De been- en bilspieren worden korter doordat ze urenlang nauwelijks worden gebruikt en de mobiliteit neemt af. Ook kunnen er rugklachten optreden, als gevolg van een verhoogde tussenwerveldruk en verzwakte musculatuur.
Lees het volledige artikel via deze LinkedIn link